През 2022 г. фирма, регистрирана по ЗДДС, закупува кола /4+1/ на лизинг през фирмата. Не е ползван данъчен кредит. Колата е за лично ползване. Къде в годишната ДДекл. по чл. 92 се показва разходът, свързан с неползволзвания данъчен кредит, както и другите разходи във връзка с автомобила?
Съгласно чл.17, ал.1 от ЗДДС мястото на изпълнение на доставка на стока, която не се изпраща или превозва, е мястото, където стоката се намира при прехвърляне на собствеността или при фактическото предоставяне на стоката по чл.6, ал.2 от ЗДДС. В ал.2 на чл.17 от закона е указано, че мястото на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.
В коя колона в дневник на продажбите се отразява продажба на стока на фирма, с място на стопанска дейност в трета страна, като мястото на доставка е в ЕС?
Благодаря много!
Възможно ли е лице, което е завършило "Психология" в хуманитарна специалност, да се регистрира като свободна професия като "психолог"?
Според мен - не, надявам се да чуя и вашето мнение.
Проверка на ДДС номер във VIES
 България (Bulgaria) - BG3075245229 - Да, номерът по ДДС е валиден
Държава-членка:   България (Bulgaria)
ДДС №:   BG3075245229
Дата на запитването:   18.11.2022
Име:   МАЙКРОСОФТ ИРЛАНДИЯ ОПЕРЕЙШЪНС ЛИМИТЕД
Адрес:   ИРЛАНДИЯ, ДЪБЛИН 2, СЪР РОДЖЪРСЪНС КИЙ 70 ИРЛАНДИЯ
В забележка си описвате самоотлъчките.
Българска фирма, регистрирана по ДДС, извършва услуга по "обработка на движима вещ" на френска фирма, регистрирана по ДДС във Франция, която има нает обект във Великобритания, до който се доставя движимата вещ. Френската фирма няма регистрация като задължено лице във Великобритания. В ДДС дневници в коя колона ще трябва да се включи сделката - по чл. 21, ал. 2 към ЕС или към трета страна?
Адвокат оформя документи за ТР. Има ли лица, назначени на трудов договор?
Здравейте!
Българска фирма изпраща в служебна командировка в чужбина лица, които нощуват в хотел в България преди полета. Денят, в който са България, дневните като командировка в страната ли се полагат?
Няма да имате проблем с митницата. При проверка от НАП ще покажете документите, свързани с износа.
Влиза ли в облагаемия доход "Ковид-бонус" на зъболекар, който упражнява дейността си като свободна професия?
Българска фирма, регистрирана по ДДС по чл. 96 от закона, има издадена фактура от фирма от ЕС, регистрирана по ДДС в Германия, с дата 24.02.2022 г. Доставката ще се осъществи след 3 или 4 месеца. Издавам ли Протокол по чл. 117 и в кои дневници го включвам?
Получена е мостра с ЕАД, с платено ДДС от получателя на мострата. Самата мостра няма да се плаща, но към ЕАД-то има издадена фактура, тъй като не може да мине митница, ако няма такава. Как се осчетоводява ЕАД-то и съответно фактурата? Използва ли се правото на приспадане на данъчен кредит, тъй като има разнопосочни мнения по въпроса? Нужно ли е доставчикът да издаде и кредитно известие, за да може да се закрие фактурата?
Благодаря за отделеното време.
Платено е.

В чл. 41, ал. 3 - Непризнатите разходи за задължително осигуряване и здравно осигуряване по ал. 1 се признават за данъчни цели в годината, през която съответните осигурителни вноски са внесени, до размера на внесените осигурителни вноски.

Остава салдо по 423 - Неизползвани отпуски, но няма персонал.
Здравейте!
За 2020 г. са ползвани отпуски от стари години, но също така и правоотношението е прекратено. Изплатено е обезщетение по чл. 224 за отпуск от 2019-а и 2020-а година.
Сметка 423 - 550 лева салдо, Обезщетение по чл. 224 - 1040 лева. Как се закрива салдото по сметка 423 - Възнаграждение по неизползвани отпуски?
Лице, което в момента е в трети болничен до 25.01.2019 г., може ли след изитичането му, да работи в същата фирма от 26.01.2019 г. до 31.01.2019 г. и в последствие да си пусне от 01.02.2019 г. остатъка до 410 дни? Да не се подава и съответно да не се плаща на 50 процента от НОИ за дните, в които ще работи.